JPK_V7M i JPK_V7K zastępuje deklarację VAT-7 i VAT-7K oraz plik JPK
09/07/2020Nowa matryca stawek VAT
System stawek VAT obowiązujący obecnie opiera się na Polskiej Klasyfikacji Wyrobów
i Usług z 2008 r. Ze względu na dużą ilość pozycji w załącznikach przedstawiających towary, które objęte są obniżonymi stawkami VAT, a także wyłączenia z PKWiU (ex), jest uznawany za system rozbudowany i skomplikowany. Od 1 lipca 2020 będzie obwiązywać nowa matryca stawek VAT, która polega na odejściu od Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) 2008 i stosowaniu:
- Nomenklatury Scalonej (CN) lub Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB) w przypadku towarów
- Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) 2015 w przypadku usług
Ogólnie rzecz biorąc, nowa matryca stawek VAT spowoduje uproszczenie stosowania obniżonych stawek VAT.
Uproszczenie systemu stawek VAT:
Uproszczenie w zakresie stawek VAT ma na celu objęcie jedną stawką całych grup towarowych.
Przykładowo:
Pieczywo – obecnie stawka VAT zależy od terminu przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości. Jeśli data nie przekracza 14 dni - stosuje się stawkę 5%, ale gdy przekracza 14 dni – stosuje się stawkę 8%. W nowej matrycy pieczywo sklasyfikowane w dziale CN19 Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze) niezależnie od daty przydatności do spożycia lub minimalnej trwałości, będzie objęte jedną stawką 5%.
W związku z tym, że budowa nowego systemu VAT znacząco będzie różnić się od systemu obowiązującego obecnie, konieczna stała się zmiana stawek na niektóre towary. Przyjęcie jednej stawki dla całego działu spowodowało konieczność obniżenia stawki dla danego towaru lub podwyższenie dla innego towaru. W przypadku konieczności zmiany stawki, przyjęto zasadę obniżania stawek „w dół”. W celu zrównoważenia efektu, nieliczne towary będą objęte podwyżkami stawek.
Wprowadzenie wiążącej informacji stawkowej WIS:
WIS jest instrumentem, który daje pewność, że zastosowane stawki podatku VAT są prawidłowe. Wiążąca Informacja Stawkowa jest decyzją administracyjną, która wydawana jest przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Podatnik po uzyskaniu WIS ma zapewnioną ochronę dotyczącą poprawności zastosowanej stawki VAT. Wniosek o wydanie WIS musi spełniać formalne wymagania. Można go złożyć w formie elektronicznej za pośrednictwem PUE, listownie bądź osobiście w urzędzie. Podlega opłacie w wysokości 40 zł za jeden towar lub usługę. Decyzja wydawana jest w ciągu 3 miesięcy.
Poniżej przestawiono wybrane produkty, na które spada bądź wzrasta stawka VAT w związku z wprowadzeniem nowej matrycy stawek VAT:
Wybrane produkty, na które spada stawka VAT od 01.07.2020 |
Przed zmianami |
Po zmianach |
Owoce tropikalne i cytrusowe, migdały, niektóre orzechy (pistacjowe, kokosowe) |
8% |
5% |
Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka |
5%, 8%, 23% |
5% |
Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna |
8% |
5% |
Musztarda, słodka papryka (przyprawa), niektóre przyprawy przetworzone (np. tymianek, pieprz) |
23% |
8% |
Książki wszelkiego rodzaju, tj. drukowane, na dyskach |
23% e-booki i niektóre książki |
5% |
Żywność dla niemowląt i małych dzieci, pieluszki, smoczki, foteliki samochodowe |
8% |
5% |
Wybrane produkty, na które rośnie stawka VAT od 01.07.2020 |
Przed zmianami |
Po zmianach |
Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma, szafran) |
5% |
8% |
Lód używany do celów spożywczych |
8% |
23% |
Owoce morza (np. małże, krewetki) oraz potrawy z nimi |
5% 8% |
23% |
Drewno opałowe |
8% |
23% |
10.06.2020 r.